Marxa Antinuclear a Cofrents 2012

El diumenge 3 de juny va tenir lloc una nova edició de la Marxa Antinuclear a Cofrents, que en aquesta ocasió ha comptat amb la participació d’unes 250 persones procedents de diverses comarques del País Valencià.

Abans de l’inici de la Marxa, s’ha desplegat a Jalance una gran pancarta de 25 metres de diàmetre amb el símbol de perill nuclear. Després de recórrer els més de 4 km que separen aquesta població de la central nuclear, els/les antinuclears ens hem concentrat en el pont que li dóna accés, on s’ha llegit el manifest que reproduïm a continuació.
Manifest de la Marxa Antinuclear a Cofrents 2012

Amics i amigues. Una any més ens reunim davant de Cofrents per a denunciar els perills de l’energia nuclear i per a exigir el seu abandó.

Perquè és una central vella, obsoleta, i més que amortitzada.

Perquè té tot un historial d’accidents i de la seua ocultació.

Perquè, després de Fukushima, el perill que aquesta central rebente és més evident que mai.

Perquè, mentre en altres països han après la lliçó i han tancat o posat termini a l’abandó de l’energia nuclear, el govern del PP es dedica a potenciar-la encara més.

Perquè estem farts que perquè uns pocs obtinguen uns beneficis indecents, ens passen a totes les seues despeses. i es pose en perill la nostra salut i la del medi ambient.

Perquè que Iberdrola mantinga Cofrents funcionant és jugar a la ruleta russa sobre els nostres caps, apostant les nostres pròpies vides, i on, com sol ocórrer amb la ruleta, l’única que sempre guanya és la banca.

Perquè les nuclears generen milers de tones de brossa nuclear, la més tòxica i perillosa que existeix, sense tractament possible i que suposa manar-los una vertadera bomba de rellotgeria als nostres descendents per als pròxims milers de segles.

Perquè som la immensa majoria de la societat els que som conscients de tot açò i rebutgem l’energia nuclear.

Perquè, a més, les nuclears són fàcilment prescindibles. Espanya exporta més electricitat que la que genera Cofrents, i el sol i el vent ja generen més energia que les nuclears. I la produeixen de forma segura i neta, fomentant l’autonomia energètica, la tecnologia pròpia i la producció local, donant llocs de treball estables i saludables.

Perquè l’energia nuclear és cada vegada més cara i les renovables més barates.

Resumint, estem ací perquè amb les nuclears el que aquesta en joc és el més important, ni més ni menys que el nostre futur i el dels nostres fills.

Per tants motius i, sobretot, perquè ens mereixem una vida segura i en pau, exigim el tancament immediat de Cofrents i totes les altres nuclears i junts cridem:

Nuclear? No, gràcies! Cal tancar Cofrents!